Doorzorg werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek
Werk is voor veel (ex-)kankerpatiënten belangrijk. Werk geeft bijvoorbeeld financiële zekerheid, maar ook ritme en betekenis aan de dag. Wanneer (ex-)kankerpatiënten tijdens of na de behandeling weer aan het werk gaan, ervaren veel van hen problemen. Zij voelen zich bijvoorbeeld vaak moe of kunnen zich niet goed concentreren op het werk. Hierdoor kan het lastig zijn om het werk langdurig vol te houden.
Onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, hebben het STEPS programma gemaakt om (ex-) kankerpatiënten te helpen bij het terugkeren naar werk, en om het werk op een voor hen passende manier vol te houden. De onderzoekers meten hoe effectief STEPS is, ten opzichte van de gebruikelijke revalidatie nazorg.
Het STEPS programma wordt uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Dijklander ziekenhuis, en bestaat uit een combinatie van op werk-gerichte ergotherapie en re-integratieconsultatie. Ook wordt de (ex-)kankerpatiënt gestimuleerd om contact te onderhouden met zijn of haar werkgever. Het STEPS programma wordt uitgevoerd door ergotherapeuten uit de betrokken ziekenhuizen en verschillende eerstelijnspraktijken, waaronder Doorzorg. Doorzorg voert het STEPS programma uit voor patiënten van het Dijklander ziekenhuis. Ook wordt samengewerkt met re-integratieconsulenten van re-integratiebureau Re-turn.
Het onderzoek is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u hier kijken.
U kunt ook een informatiepakket opvragen via STEPSonderzoek@amsterdamumc.nl of bellen naar 020 444 5329.